In dit deel hebben we het over de basisknopen


In het zeilen groeperen we knopen, splitsen en takelingen onder de noemer schiemannen, in dit onderdeel gaan we het enkel over de knopen hebben. Je komt ze overal tegen op een zeilboot, om onderdelen te verbinden, te hijsen, aan te trekken, te herstellen... Schiemannen zijn vaak net een tikkeltje anders dan gewone knopen. Ze hebben meestal en extra lusje ofzo. Hierdoor kan je de knopen hard op spanning trekken en ze daarna nog steeds makkelijk los krijgen. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende schiemannen in de zeilsport.

Mochten de knopen niet zo goed lukken kan je hier ook altijd zeer veel goede filmpjes van vinden op het internet.

De eerste 3 knopen worden aangeleerd tijdens een basiscursus (achtknoop, platte knoop en paalsteek). De volgende knopen zal je tegenkomen in de evolutiecursus.

 

Achtknoop
Wordt gebruikt als eindknoop/stopknoop, vooral op schoten.

Image result for achtknoop           Image result for achtknoop

Platte knoop
Hiermee kan je 2 touwen van gelijke dikte verbinden. De knoop houdt onder spanning, maar komt vanzelf los als de spanning wegvalt. Hij is ideaal voor een snelle herstelling van een gebroken touw. Je kan de knoop maken door twee enkele steken te leggen, maar door steeds hetzelfde touw boven het andere te kruisen.

Image result for platte knoop          Image result for platte knoop

 

Paalsteek
Met een paalsteek kan je een lus maken die op spanning kan komen zonder kleiner te worden, maar die toch steeds makkelijk los krijgt. Deze gebruik je bijvoorbeeld om een touw aan een oog te verbinden. Hij is ook perfect voor een levenslijn, dus het is belangrijk dat je deze met je ogen dicht of achter je rug kan leggen. 

 Image result for paalsteekpaalsteek leggen

paalsteek leggen

 

Schootsteek
Deze knoop dient dan weer om 2 touwen van ongelijke dikte te verbinden. Wanneer je hiervoor een platte knoop zou gebruiken, zou het dunne touw door het dikke slippen. Deze knoop kan bijvoorbeeld gebruikt worden om je landvast aan een dik ankerlijn vast te maken.

Image result for schootsteek

 

Dubbele schootsteek
Wanneer de dikte van de touwen erg verschilt, gebruik je een dubbele schootsteek om ze te verbinden. Hierdoor slibt het kleine touw niet door.

dubbele schootsteek   

  Image result for dubbele schootsteek

 

Mastworp
Met deze knoop kan je een touw rond een bolder of rondhout vastmaken. Je kan de knoop op 2 manieren maken. Je herkent hem misschien als knoop om the sjorren.

Image result for mastworpmastworp

 

Klampsteek
Met een klampsteek maak je een touw vast rond een klamp/kikker. Bijvoorbeeld om je val omhoog te houden of je boot aan te leggen.

Image result for klampsteek   Image result for klampsteek