Wanneer je een basiscursus volgt is het buiten het varen zelf ook belangrijk een inzicht te ontwikkelen in waarom je boot op een bepaalde manier reageert wanneer jij iets doet: waarom komt mijn zeil opeens over? waarom gaat mijn boot sneller of trager?

Ook is het belangrijk enkele handige knopen te kunnen leggen, bijvoorbeeld wanneer je je boot wil vastmaken aan de kant. Je moet natuurlijk de voorrangsregels kennen en toepassen en veilig terug naar de kant geraken.  Dit en meer kan je terugvinden in de theorie van de basiscursus, die we hier samengevat hebben in verschillende briefings.

We hebben steeds optimistjes gebruikt in de tekeningen, omdat dit de ultime basis boot is voor de jeugd. Maar uiteraard geldt dit ook voor grotere boten. Klik rustig verder, hopelijk steek je er iets van op. Als je vragen hebt, aarzel niet om een van onze monitoren aan te spreken! Of als basis iets te eenvoudig is voor, kijk dan zeker eens bij de andere delen.

Veel plezier!

 

In dit deel hebben we het over de basisknopen

Je kan op 2 manieren draaien met een boot. Als je met de boeg door de wind draait, ga je overstag.

En als je draait zodat de wind achter je doorgaat, ben je aan het gijpen.

Wanneer je vaart en je wilt als eerste tot aan een bepaald punt geraken, zal je het snelste zijn als jouw zeilen op de kilgrens staan, met andere woorden: de meest ideale positie.

Met een zeilboot kan je verschillende koersen varen. Deze koersen worden samengevat in de windroos.

Ken jij je koersen al? Probeer hier de quiz.

Hoe geraak je naar een punt dat in de wind ligt? Want je kan toch niet recht tegen de wind inzeilen?

Ook op het water bestaan er verkeersregels zodat je weet wie voorrang heeft als een aanvaring dreigt. Hier worden de regels voor zeilboten onderling uitgelegd. Meer uitgebreide regels voor alle vaartuigen vind je bij het stuurbrevet.

login
Facebook

Agenda