Het is eindelijk zo ver! De nationale veiligheidsraad geeft groen licht om je favoriete sport opnieuw te beoefenen. Er zijn echter nog wel heel wat beperkingen. Hier vind je een gedetailleerd overzicht van de te nemen maatregelen op de club. Deze zijn volledig gebaseerd op de richtlijnen van de zeilfederatie WWSV. Zij hebben overleg gepleegd met de bevoegde instanties om de heropstart van onze sport in goede banen te leiden. Alle regels die van toepassing zijn op het Galgenweel zijn hier te vinden.

Gelieve er rekening mee te houden dat, indien deze regels niet nageleefd worden, je zowel jezelf als anderen aan onnodige risico's blootstelt.

Wat mag vanaf 4 mei?

Op 4 mei gaat de eerste fase in van het Safe Start plan. Dit houdt onder andere in dat mensen met een eigen boot mogen gaan zeilen. Zeilen kan enkel individueel of met mensen die onder hetzelfde dak wonen. Je mag dus niet (zoals bijvoorbeeld voor lopen of fietsen) met 2 andere personen afspreken. 

Wat moet je zelf doen?

Voor je komst naar het galgenweel dien je verplicht onderstaand formulier in te vullen. Dit staat de club toe het aantal aanwezigen te voorspellen en zo nodig hierop te anticiperen. Het formulier moet zowel ingevuld worden wanneer je komt zeilen als wanneer je aan je boot komt werken.

Niet essentiële verplaatsingen blijven verboden. Het is uit het ministrieel besluit niet volledig duidelijk of de verplaatsing naar de sportclub als essentieel beschouwd wordt. Je krijgt wel een bevestigingsmail toegestuurd wanneer je het formulier invult, om je verplaatsing te verantwoorden. Maar het is niet zeker dat deze aanvaard zal worden.

We herinneren je er graag aan dat ten allen tijde de regels op social distancing blijven gelden! Hou dus overal minstens 1,5m afstand van elkaar, zowel op het water, op het plein als in de gebouwen. Op het plein werden bootjes gespoten waarop je je boot kan plaatsen. Zo hou je voldoende afstand. Als het plein volstaat, moet je even wachten. Zorg dus ook dat auto's en trailers niet op het plein blijven staan zodat iedereen plaats heeft!

De tijd voor en na de activiteit moet beperkt worden. Zorg ervoor dat je boot in orde is om het optuigen vlot te laten verlopen. Blijven hangen op de club is dus verboden. 

Je mag enkel met eigen materiaal werken en zeilen. (Sport)materiaal uitlenen of onderling delen is dus niet toegelaten. De club zal dus ook geen materiaal ter beschikking stellen. Dit geldt ook voor badges, die mogen niet doorgegeven of gedeeld worden.

Ken je eigen capaciteiten en limieten. Door de social distancing moeten reddingen vermeden worden. We vragen dus voor ieders veiligheid om enkel in verantwoorde omstandigheden te komen zeilen, zodat je niet in de problemen komt of anderen in gevaar brengt. Ook assistentie bij het optuigen van de boot moet vermeden worden. Het spreekt voor zich dat je niet mag komen zeilen als je je ziek voelt.

Handen wassen kan steeds in het sanitair. We vragen dit dan ook regelmatig te doen. Het dragen van handschoenen of mondmasker is niet verplicht. 

Wat doet de club?

De kleedkamers en douches zijn en blijven gesloten. Ook de cafetaria blijft dicht en er wordt gevraagd niet op het terras te zitten. Het sanitair wordt beperkt geopend om handen te wassen of een toiletbezoek. We voorzien materiaal om alles voor en na gebruik te ontsmetten. De te volgen procedure is geafficheerd aan de ingang van het sanitair. 

De club voorziet producten om de botenkranen, schakelaars, handvaten, deuren, enz. te ontsmetten. Volg de geafficheerde instructies. Gelieve deze strikt na te leven. Dit voor uw eigen veiligheid als die van andere zeilers. 

Wij zullen trachten zo vaak mogelijk een verantwoordelijke op de club te hebben om de navolging van deze regels te controleren en de club grondig te reinigen. Daar wij volledig rekenen op de inzet van vrijwilligers is het echter niet mogelijk om altijd een permanentie te garanderen of een dagelijkse kuisbeurt te kunnen uitvoeren. Wij rekenen dus op jouw medewerking om de club proper en veilig te kunnen houden.

De club mag geen (sport)materiaal voorzien. Dit geldt dus ook voor zwemvesten en clubboten. Alle materiaal dat onder sporters gedeeld kan worden, zoals de tuinslangen, wordt verwijderd.

Op het plein zullen we markeringen plaatsen om zo zeker voldoende afstand te houden tijdens het op- en af te tuigen.

Alle clubactiviteiten zoals lessen, trainingen, wedstrijden en evenementen blijven tot nader order verboden. Over de zeilcursussen vanaf juni is nog geen duidelijkheid. We blijven dit opvolgen.

Tot slot

Deze pagina zal up to date gehouden worden als er in de volgende fasen nieuwe richtlijnen gelden. Onze leden worden dan ook steeds per mail geïnformeerd. Heb je nog vragen over de richtlijnen, dan mag je ons altijd mailen (corona@vvw-galgenweel.be).

Hou het veilig en veel zeilplezier!